Löydä piilotyöpaikat

Oma aktiivisuus on työnhaussa olennaista. Työpaikkailmoituksiin vastaamisen lisäksi kannattaa kartoittaa ne työnantajat, jotka voisivat tarvita juuri sinun osaamistasi. On arvioitu, että vain noin kolmasosa työpaikoista ilmoitetaan julkisesti, sillä työnantajalle lehti-ilmoittelu ja rekrytointiprosessi ovat kalliita ja vievät aikaa. Usein on työnantajan edun mukaista täyttää työpaikka muiden kanavien kautta.

Näitä ns. piilotyöpaikkoja voi metsästää:

 • ottamalla suoraan yhteyttä yrityksiin tai organisaatioihin, joista olet kiinnostunut. Suositeltavinta on ottaa yhteyttä tulevaan esimieheesi siinä yksikössä, jossa haluaisit työskennellä.
 • kertomalla henkilöverkostollesi avoimesti, että etsit työtä.
 • käyttämällä hyväksi suhteitasi entisiin kesätyö- tai harjoittelupaikkoihin.
 • yritysten www-rekrytointisivustojen kautta. Osa yrityksistä käy hakijatietokantansa aina läpi ennen paikan julistamista avoimeen hakuun.
 • ottamalla selvää sinua kiinnostavien organisaatioiden tilanteesta; onko alkamassa esim. uusia projekteja, joihin voisit tuoda osaamistasi. 

Piilotyöpaikkoihin haetaan suorilla yhteydenotoilla ja avoimilla hakemuksilla, joissa esität itse idean mahdollisesta toimenkuvastasi. Tällöin on erityisen tärkeää, että osaat markkinoida osaamistasi nimenomaan työnantajan näkökulmasta:

 • minkälaisen työnantajan ongelman tai tarpeen voisin tällä osaamistaustalla ratkaista?
 • mitä lisäarvoa voin tuoda organisaatiolle?


Piilotyöpaikkojen hakuprosessi:

 1. Tee lista sinua kiinnostavista työnantajista ja valmistaudu yhteydenottoihin
 2. Laadi avoin hakemus, jossa kerrot mitä tarjoat ja miksi. Mainitse myös ottavasi yhteyttä esim. seuraavalla viikolla.
 3. Soita työnantajalle ja tiedustele, onko hän tutustunut hakemukseesi ja voisitteko sopia tapaamisesta
 4. Mikäli työnantajalla ei ole tarvetta osaamisellesi juuri nyt, voit kysyä osaako hän suositella jotakin toista henkilöä, johon mahdollisesti kannattaisi ottaa yhteyttä
 5. Voit myös kysyä, kauanko avoimia hakemuksia säilytetään ja kertoa olevasi kiinnostunut, mikäli tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa
 6. Pidä kirjaa organisaatioista, joihin olet ollut yhteydessä ja säilytä lähettämäsi hakemukset.

Voit lähestyä työnantajia myös informaatiohaastatteluilla. Tällöin yhteydenoton ensisijainen tarkoitus ei ole tiedustella suoraan työmahdollisuuksia, vaan kartuttaa tietoa yrityksestä, toimialasta ja tulevaisuuden näkymistä. Jos päätät myöhemmin vastata ko. organisaation työpaikkailmoitukseen tai lähettää avoimen hakemuksen, pystyt haastattelussa saamiesi tietojen avulla paremmin perustelemaan sopivuutesi tehtävään.