Työnhaunopas

 

Itsetuntemus on työnhaun lähtökohta. Työtä hakiessasi on olennaista tietää, minkälaista osaamista on tarjoamassa työnantajalle. Jokaisella on omat vahvuusalueensa. Niiden tunnistaminen auttaa motivoitumaan ja kohdentamaan hakuaan oikein. Urasuunnittelu-osiosta löydät vinkkejä ja välineitä vahvuuksiesi tunnistamiseen.

Kun olet löytänyt ilmoituksen kiinnostavasta työpaikasta, arvioi hetki ennen hakemuksen kirjoittamista, sopiiko paikka osaamiseesi ja kiinnostuksenkohteisiisi.

Jos olet kiinnostunut tehtävästä, kannattaa aina hakea vaikka et ihan kaikkia vaatimuksia täyttäisikään. Usein työpaikkaan on vaatimuksena "soveltuva korkeakoulututkinto", jolloin tehtävää voi hakea hyvin monella eri koulutustaustalla. Keskeistä on osoittaa, miten oma osaaminen ja motivaatio vastaavat tehtävän vaatimuksiin.

Oman osaamisen konkretisoinnista puhutaan myös osaamisen "tuotteistamisena". Tämä tarkoittaa selkokielellä työnhaun dokumenttien laatimista, eli siis ansioluettelon/CV:n ja tätä tukevan hakemuksen kirjoittamista.

Työnhaunoppaan muilta sivuilta löydät muun muassa ohjeita hakemusasiakirjojen laatimiseen sekä vinkkejä piilotyöpaikkojen etsimiseen. Lisäksi kannattaa tutustua myös oman yliopistosi työnhakusivuihin.